TaiChiTao/Qigong

Tai Chi

Tai Chi is  een eeuwenoude bewegings- en krijgskunst die al honderden jaren door Chinezen wordt beoefend. Zelfs nu beoefenen miljoenen mensen iedere dag Tai Chi of Qigong om hun gezondheid te verbeteren en te onderhouden. In de parken in China zie je verschillende mensen deze vorm van bewegen uitoefenen. Er zijn verschillende stijlen binnen het Tai Chi gebeuren. Binnen deze stijlen bevind zich de Yang-stijl die voornamelijk langzaam wordt uitgevoerd en de  Chen-stijl die ook explosieve momenten in zich heeft. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor Tai Chi. Door de langzame bewegingen worden de energieblokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven, het stimuleert het zenuwstelsel, verbetert de bloedsomloop, versterkt spieren en pezen, vermindert spanning, kalmeert, brengt lichaam en geest tot rust en evenwicht.

Tao

Het begrip Tao staat centraal in het Taoïsme. De essentie van Tao is dat het niet uitgedrukt kan worden. Als je denkt het wel te kunnen uitdrukken, dan is het niet Tao.” Tao is vormloos en niet gebonden aan een vorm. De Tao is de oerkracht die alles wat in het heelal bestaat schept, van het oneindig grote tot het oneindig kleine. Verder is de Tao ook de universele en blijvende gang van de natuur. Het is onzichtbaar maar toch altijd aanwezig, het doordringt de wereld met zuivere levensadem. Sommigen noemen het de “weg”. Het is  vooral het onderweg zijn, niet het doel is belangrijk, maar de weg ernaar toe.

Qigong

Qigong is een zeer oude Chinese ademhalings-, ontspannings- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatie technieken. Qigong wordt ook wel Chi Kung genoemd.
Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG).

De betekenis van Qigong

Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als “de kunst” of “vaardigheid”. Qi Gong kan dus vertaalt worden als “het beheersen van en werken met levensenergie”. Vaak zijn Qigong oefeningen repeterend en in een rustig doorgaand ritme waardoor je goed in de beweging kunt komen. De oefeningen helpen om je levensenergie (Chi of Qi) te cultiveren. Zonder Qi kun je niet leven. Net zoals een vuurtje zuurstof nodig heeft om te blijven branden, heeft je lichaam Qi nodig om te blijven functioneren. Het is dus belangrijk om voldoende Qi te hebben en er zuinig mee om te springen. Dit doe je bijvoorbeeld door Qigong te beoefenen. Je laad je batterij er weer mee op.

Als het hart (het voorstellingsvermogen) er is, volgen de gedachten
als de gedachten zijn aangekomen, volgt de Qi;
als de Qi is aangekomen, volgt het bloed en de kracht.

Of in het Engels:

The Chi flows where de mind goes!